• Головна
  • Блог
  • Вентиляція в приватному будинку: поради та рекомендації

Вентиляція в приватному будинку: поради та рекомендації

Поділитися

Одна з проблем, із якою зіштовхуються господарі сучасних приватних будинків, — надмірна герметичність приміщення. Адже вікна та двері тепер не мають таких щілин і проміжків, як раніше, завдяки чому в домі краще зберігається тепло, але в той самий час це заважає природній вентиляції, можуть з’являтися надмірна вогкість; запліснілість і грибки; дурні запахи; задушливе повітря.

Всі ці неприємні фактори призводять до несприятливого мікроклімату, який створює дискомфорт для жителів будинку, і навіть може сприяти різноманітним захворюванням.

Щоб уникнути згубного впливу несвіжого повітря, варто розібратися з вентиляцією. В цій статті розглянемо, які існують види вентиляції, способи встановлення природного повітрообміну на стадії проектування, і як її модернізувати в приватному будинку.

Припливна вентиляція в приватному будинку


Один із основних видів повітрообміну в приватному будинку — припливна система вентиляції, яка дозволяє свіжому повітрю постійно поступати до будівлі. Вона може бути природною або належати до типу систем примусового вентилювання, ще відомому як “механічний”, оскільки тут необхідно задіяти спеціальні прилади.

Перш за все необхідно довідатися, чим же примусова вентиляція відрізняється від природної.

  1. Природна — здійснюється за рахунок різності тиску всередині та зовні будинку. Для цього в стінах будівлі прокладають канали, якими відбувається природний рух повітря в усі кімнати. Це найменш витратна вентиляція, оскільки не передбачає використання електроенергії. Однак ефективність залежить від погоди, температури та чистоти повітря ззовні будівлі.

  2. Примусова — здійснюється за рахунок використання спеціального обладнання, яке створює необхідну різницю тиску для нормального повітрообміну. В якості приладів можуть використовуватися вентилятори, електродвигуни, калорифери та поглиначі шуму. Система дозволяє регулювати подачу та температуру повітря для створення максимально комфортних умов у приміщенні. Однак вартість установки та утримання суттєво перевищує вартість природної вентиляції.

Примусова припливна вентиляція в свою чергу поділяється на канальну (передбачає використання труб і коробів) і безканальну (здійснюється за допомогою вмонтованого в стіну клапана).

Сучасні системи припливної вентиляції дозволяють задавати певний температурний режим автоматично та навіть можуть використовуватися в якості додаткового обігріву приміщення разом із системою теплої підлоги та центрального опалення.

Основні недоліки, з якими доводиться зіштовхуватися господарям будинків, полягають у високій вартості монтажу, самого обладнання та обслуговування. Крім того, необхідно встановлювати спеціальні шумопоглиначі, без яких така вентиляція може працювати доволі гучно, створюючи додаткові незручності для жильців.

Витяжна вентиляція


Витяжна вентиляція дозволяє ефективно видаляти з приміщення забруднене та нагріте повітря. Вона передбачає встановлення спеціальних витяжних вентиляторів, які виводять брудне повітря. Її робота ніяк не залежить від зовнішніх погодних умов. Існує два основні види витяжної вентиляції:

  1. Загальнообмінна — зона дії розповсюджується на всі приміщення.

  2. Локальна (місцева) — розміщується безпосередньо над об’єктом, що виділяє відпрацьоване повітря.

Вентиляція припливно-витяжна з рекуперацією тепла


Це найбільш ефективний варіант, оскільки об’єднує в собі функції двох описаних вище способів вентиляції, та може використовуватися для регуляції температурного режиму в приміщенні. Особливо актуальна така вентиляція в будинках із утепленням і високою герметичністю.

Для монтажу використовують спеціальні повнорозмірні або компактні припливно-витяжні вентиляційні установки з рекуператором. Щобільше, системи, обладнані рекуператором, відрізняються невеликим споживанням електрики завдяки шару целюлози замість електронагрівальних елементів.

Вентиляція за типами приміщень


Вимоги до вентиляції приміщення можуть відрізнятися в залежності від його розмірів і функціонального призначення. У зв’язку з цим варто розглянути оптимальні способи її здійснення в залежності від типу приміщення.

Наприклад, у кухні завжди тепло та волого, тому природної вентиляції тут недостатньо. Найбільш оптимально встановити в цьому приміщенні механічну витяжку та бажано, щоб повітря циркулювало з суміжних із кухнею приміщень. Економічно встановити припливно-витяжну систему з рекуперацією тепла, оскільки за рахунок нагріву поступаючого повітря можна зекономити до 50% електроенергії, що необхідна для його нагрівання.

Для житлових кімнат невеликого будинку може бути цілком достатньо й природної вентиляції. Якщо ж будівля має велику площу та високу герметичність, варто вдатися до примусового типу повітрообміну. Особливо якщо при встановленні природної вентсистеми були допущені помилки. В цьому можуть допомогти стінові та віконні клапани. Але якщо дане питання виникло ще на етапі будівництва, найбільш ефективним рішенням стане припливно-витяжна система.

Гарний повітрообмін особливо важливий у приміщеннях із підвищеною вологістю, таких як ванна кімната. В іншому випадку тут може з’явитися пліснява. Часто система природної вентиляції не здатна впоратися з поставленим завданням, у зв’язку з чим необхідна додаткова примусова вентиляція. Найбільш розповсюдженими рішеннями є осьові або центробіжні вентилятори.

Важливо подбати й про вентиляцію в гаражі, адже завдяки гарному повітрообміну можна ефективно виводити гази, усувати їдкі запахи, контролювати вологість повітря. Для цих цілей можна використовувати примусову вентиляцію. На додаток, зараз можна встановлювати системи зі спеціальним датчиком, який подаватиме сигнал для запуску роботи лише при ввімкненому двигуні автомобіля.

Підвальні приміщення теж потребують регулярного провітрювання, для чого необхідна не лише припливна установка, але й витяжка. Інакше можуть з’явитися неприємні запахи та надмірна вогкість. Встановлення системи з рекуперацією тепла не лише допоможе прибрати зайву вологу, але й дозволить зекономити електроенергію. Найбільш оптимально використовувати канальні та центробіжні вентилятори, оскільки вони відрізняються довговічністю та безшумністю.

Який варіант вентиляції приватного будинку варто обирати?


Підходячи до питання вибору вентиляції приватного будинку необхідно враховувати наступні фактори:

  • будинок знаходиться в процесі будівництва або вже побудований;

  • площа та етажність будинку;

  • кількість кімнат;

  • кількість людей, що в ньому проживають;

  • матеріали конструкції будинку;

  • бюджет.

В залежності від параметрів можна вибирати з трьох видів:

  • природна вентиляція;

  • примусова припливно-витяжна вентиляція;

  • комбінована (природна та примусова разом).

Перший варіант буде найбільш економічним, але найменш ефективним. Він підійде для будівель із невеликою площею та невисокою герметичністю. Другий вже значно ефективніше та зможе використовуватися для дво- чи триповерхових будинків і маєтків. Найзручнішим і найякіснішим виявиться третій варіант, особливо якщо ще застосувати рекуперацію тепла. Однак він є й найвитратнішим.

Як зробити вентиляцію у вже побудованому приватному будинку?


Перш за все необхідно визначитися, який зі способів вентиляції приватного будинку є для вас найбільш відповідним. Потім, виходячи з оптимальних санітарних норм, потрібно вибрати переріз для повітряного каналу та створити чітку схему його шляху, входу й виходу, а також місця під необхідне обладнання, якщо це передбачається обраним варіантом.

Складання подібної схеми може виявитися доволі непростою справою, у зв’язку з чим краще звернутися до професіоналів по допомогу. Так ви зможете бути впевненими в тому, що всі кімнати та поверхи приватного будинку отримуватимуть необхідний повітрообмін.

Потім слідує монтаж каналу та необхідного обладнання. Якщо ви не володієте особливими навичками в будівництві, цю стадію також краще довірити команді професіоналів, які зроблять це набагато швидше та якісніше без збитків вже існуючій конструкції будинку.

Також варто звернути увагу на спосіб вентиляції за допомогою припливних клапанів на вікнах. Цей варіант можна виконати й самостійно. Для цього в стіну монтується патрубок із виходом у дім і назовню. Кожна сторона оснащується захисною сіткою. А за бажання до нього можна додати датчик температури.

Резюме

Якісна та продумана вентиляція приватного будинку є запорукою комфортного проживання та здоров’я для його мешканців. Сучасні технології та матеріали пропонують різноманітні варіанти на будь-який гаманець. Однак грамотно розрахувати особливості повітрообміну згідно з санітарними нормами та особливостями конструкції будинку самостійно не завжди легко та можливо. Щобільше, монтаж обраної вами системи може також потребувати спеціальних знань і навичок.

У зв’язку з цим, для максимально якісного кінцевого результату, який забезпечуватиме мешканців свіжим повітрям довгі роки, ми рекомендуємо звернутися по допомогу до професійних будівельників. Команда будівельної компанії АТМ ДОМ працює з усіма видами вентиляції в Харкові та передмісті, а також допоможе обрати найбільш підходящий вам варіант, виходячи з особистих побажань і бюджету.

Попередня стаття Наступна стаття
Коментарі (0)

Залишились питаня?

Заповніть форму і наші фахівці зв'яжуться з вами найближчим часом